Alapesetben kapsz egy adag kovászt valakitől, amivel elkezdheted a kenyér készítését. Ha nem kapsz, akkor készíts: 2,5 dkg élesztő, fél csésze tej, fél csésze liszt és fél csésze cukor kell hozzá. A tésztát az elkészítés 10 (tíz!) napja alatt nem szabad letakarni, vagy a hűtőbe tenni.
Az elkészítés:
1. nap: a masszát öntsd egy keverőtálba, és ne csinálj semmit!
2. nap: keverd meg fa vagy műanyag kanállal.
3. nap: keverd meg fa vagy műanyag kanállal.
4. nap: keverd meg fa vagy műanyag kanállal.
5. nap: Öntsd át egy nagyobb edénybe és keverj hozzá 1 csésze langyos tejet, 1 csésze lisztet és 1 csésze cukrot.
6. nap: keverd meg.
7. nap: keverd meg.
8. nap: keverd meg.
9. nap: keverd meg.
10. nap: adj hozzá 1 csésze langyos tejet, 1 csésze lisztet és 1 csésze cukrot. Vegyél ki egy csésze masszát, oszd el háromfelé: két részt ajándékozz el, egy részt tarts meg a legközelebbi sütéshez. (Ha valakinek először adod ajándékba, akkor receptet is mellékelj hozzá.)
A maradékhoz adj hozzá:
1/3 csésze olajat,
2 csésze lisztet,
3 egész tojást,
1 csomag sütőport,
1/2 teáskanál fahéjat,
1/2 teáskanál sót,
1/2 teáskanál szódabikarbónát,
1 csomag vaníliás cukrot,
diót, mogyorót, mazsolát, aszalt (vagy befőtt) gyümölcsöt darabokra vágva.
Kivajazott-lisztezett tepsiben 40-50 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése