2011. február 27., vasárnap

Habos-feketeribizlis pite


A ribizli szezonja rövid, de fagyasztottat is használhatunk. A fagyasztott gyorsabban puhára fő, figyeljünk erre az elkészítésnél.

12 adag

Hozzávalók:

375 g omlós tészta (20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 7,5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipet só, összegyúrva, 1/2 óráig hűtőben pihentetve)
75 g porcukor
500 g feketeribizli (tisztán mérve)
3 evőkanál kukoricaliszt
85 g vaj 
4 tojássárgája

A habhoz:
4 tojásfehérje
200 g porcukor
2 evőkanál kukoricaliszt

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütő 6. fokozat). Egy 23 cm átmérőjű piteformát béleljünk ki a kinyújtott tésztával. Tegyük a fagyasztóba 30 percre. Béleljük ki a tésztát (tegyünk bele egy méretre szabott sütőpapírt, arra nehezéknek szárazbabot, vagy lencsét - ez azért kell, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta, érdemes előtte villával is megszurkálni egy kicsit), és így süssük 20-25 percig az előmelegített sütőben, majd vegyük le a "bélést" (a babot, lencsét többször is felhasználhatjuk bélésnek, de megfőzni már nem jó), és süssük a tésztát aranysárgára. Vegyük ki a sütőből, csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 fokra (gázsütő: 4. fokozat)

Tegyük a porcukrot, a feketeribizlit és 275 ml vizet egy lábosba és forraljuk fel. Forraljuk lassan 5 percig, amíg a ribizli puhulni kezd. Kóstoljuk meg, ha túl fanyar, tegyünk még bele cukrot ízlés szerint. Szűrjük le, a cukros levet öntsük egy kisebb lábosba, a ribizlit tegyük félre.

A léből 3 evőkanálnyit keverjünk el a kukoricaliszttel, egy lágy krémet kapunk. Öntsük abba a lábosba, amelyikben a cukros lé van, keverjük el. Lassan forraljuk fel, főzzük lassú tűzön, állandóan kevergetve, amíg besűrűsödik.

Amikor bugyborékolni kezd, vegyük le tűzről, tegyük bele a vajat, és keverjük, amíg el nem olvad. Keverjük jól bele a tojássárgákat, tegyük vissza a tűzre, és közepes lángon főzzük, közben állandóan kevergetve, amíg ismét besűrűsödik a keverék. Vegyük le, keverjük bele a korábban puhára főzött feketeribizlit és tegyük félre.

A habhoz verjük közepesen kemény habbá a tojásfehérjéket. Fokozatosan, kanalanként adjuk hozzá a porcukor felét, minden kanálnyi után újra felverve a habot. Keverjük bele a kukoricalisztet, aztán a maradék cukrot, és verjük addig, míg kemény, fényes habot nem kapunk.

Öntsük a feketeribizlis tölteléket a megsült tésztára és simítsuk el a tetejét. Tegyük a sütőbe 5 percre, hogy a töltelék átmelegedjen. Kanalazzuk a habot a forró töltelékre: először nagyobb habkupacokat tegyünk körben a szélére, aztán a többit osszuk el befelé haladva, befedve a tölteléket. Tegyük a sütőbe kb. 20 percre, hogy a hab teteje ropogósra és aranysárgára süljön. Amikor kész, vegyük ki, és pihentessük 30 percig, mielőtt felszeleteljük. Langyosan, vagy hidegen kínáljuk.

Forrás: http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/gordon_ramsay/article4557470.ece

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése