2011. március 15., kedd

Isten állatkertje (3)

Szent Hildegárd
(Hildegardis Bingensis)
Physica – részlet 


A varangyos béka

A varangyban egyrészt nagy melegség, másrészt nagy keserűség van (mint ahogy egy veszélyes légáramlat is villámlással, mennydörgéssel és jégesővel jár együtt), zöld színe pedig mintha ördögi fortélyosságot rejtene. Tartózkodási helyet a földön és a föld alatt keres magának, ezért valamiféle szövetségben van az emberrel, sőt olykor, az emberre nézve veszélyes módon, együtt is él vele. Aki görvélykórban szenved, vegye a varangy máját, és borítsa be nedves földdel. Aztán ugyanezt a nedves földet temesse bármilyen egyéb földbe kilenc napra, és a tizedik napon magát a májat dobja el. Ezután fogja a nedves földet, amely a májat födte, egy cserépedényben melegítse meg, és így helyezze három napra a még ki nem fakadt görvélyre, és a görvély bizonyára felszívódik, hacsak nem hal meg az az ember, vagy ha Isten másképpen nem akarja. Ha pedig a görvély már kifakad, ugyanezt a földet, amelyről szó volt, tűzön melegítse meg, és tekerje egy olyan régi vászonkendőbe, amely korábban emberi verejtéket szívott magába. Előbb azonban a fekélyre tegyen pókhálót, majd ugyanazt a kendőt, amelybe a meleg föld volt belevarrva, helyezze rá. Ha a föld kihűl, újra melegítse meg és tegye rá, és ismételje ezt kétszer vagy háromszor naponta, három éjszakán át, ettől a görvély kiszárad. A földet bizonyára a len tisztasága miatt kell a vászonkendőbe helyeznünk, mert a len magához vonzza a nyálkát, amire más anyag nem képes; régi kendőbe pedig azért kell tenni, mert azt az emberi veríték bizonyára erősebben átitatta már, mint az újat. Emberi verejtékre meg azért van szükség, mert a rothadás a verejték hatására – mely ráadásul büdös is – eltűnik, hiszen azt, ami rossz, gyakran egy másik rossz szünteti meg.

A béka

A béka hideg és kissé nedves, ezért nincs olyan veszedelmes ereje, mint a varangynak. Ha az ember valamely testrészét, a fejét kivéve, köszvény kínozza, vegyen egy békát, és valamilyen kis növény fölött vagy más növény alatt fojtsa meg. Ezután nyomban helyezzen egy meleg kendőt arra a testrészre, amelyet a köszvény megtámadott, majd a már elpusztult békát tegye kis időre ugyanerre a kendőre, és a köszvény egy év vagy fél év múlva visszahúzódik.

A levelibéka

A levelibéka inkább meleg, mint hideg, és abból a levegőből keletkezik, amelynek hatására a fák is zöldellni és virágozni kezdenek. Mikor pedig zöldellnek és virágoznak, a levegőszellemek sokkal több kárt okoznak az embernek, mint máskor, mert ilyenkor az ember lelke is inkább hajlik a hiábavaló játékra és nevetésre, mint ahogy a fák is egyre inkább lombosodnak. Ilyenkor az emberek sok boszorkányságot művelnek ezzel a féreggel az ördög fortélyai révén. Ha valaki meg akarja akadályozni, hogy a levelibéka révén hassanak az ördög fortélyai, dobja a békát egy forrásba, hogy vizes legyen; ezután senki semmilyen ördögi praktikát nem fog tudni vele végrehajtani. Gyógyszerként viszont nem használható.

Az unka

Az unka hideg, és az a kevés melegség, mely benne van, nyálka és méreg. Ez a méreg azonban nem annyira erős, hogy az embernek komolyan árthatna. Gyógyszer pedig nincs az unkában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése