2010. november 20., szombat

Elizabeth David


A Wikipédia nyomán

Elizabeth David (1913. december 26 - 1992. május 22.) a huszadik században élt kiemelkedő brit gasztronómiai író.

Nagy mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a francia és olasz konyha meghonosodott a brit otthonokban, olyan, ma már mindennapos dolgok használatával, mint például az olívaolaj. A háború-viselte, takarékos Britanniában a mediterrán világ vidéki ízeit ünnepelte, szemben a gourmandok és arisztokraták által dicsért túlfinomított fogásokkal.
David stílusának jellemzője, hogy röviden és tömören ismerteti magát a receptet, de részletesen a történeti hátterét, gyakran anekdotákkal is kiegészítve. Csípősen kritizálta a rossz ételeket, beleértve sok olyan angol ételt, amelyeken ő és olvasói is felnőttek.

Ifjúsága
Eredeti nevén Elizabeth Gwynne, skót, holland és ír felmenőkkel, egy 17. századi udvarházban nőtt fel, Sussexben.
A Sorbonne-on tanult, és két évig egy francia családnál lakott, innen ered szerelme Franciaország és a francia ételek iránt. 19 éves korában kapta első szakácskönyvét, Hilda Leyel művét A főzés nemes művészetéről, amelyben a szerző a keleti ételek iránti rajongását örökítette meg. "Talán soha nem tanulok meg főzni, ha nem Hilda Leyel csodálatos receptjeit kapom meg, hanem például Mrs. Beeton hagyományos tanácsait." mondta David.
Gwynne-nek kalandos ifjúkora volt, elköltözött otthonról, hogy színésznő legyen. Huszonöt éves korában, 1939-ben hagyta el Angliát, és nős szerelmével, Charles Gibson-Cowan-nel egy hajót vettek, hogy körülutazzák a Födközi tengert. A második világháború félbeszakította a tervüket, és Franciaország német megszállása miatt menekülniük kellett. Korzikára indultak, majd Olaszországba, ahol lefoglalták a hajójukat; épp azon a napon érkeztek, amikor Olaszország hadat üzent Nagy-Britanniának. Görögországba utaztak, Syros szigetén éltek, Gwynne a görög konyhával ismerkedett, és sok időt töltött Lawrence Durrell és Norman Douglas társaságában. Amikor a németek megszállták Görögországot, Krétára menekültek, ahonnan a brit erők segítségével végül Egyiptomba jutottak. Elizabeth először Alexandriában, majd Kairóban lakott. A Tájékoztatlási Minisztériumnak kezdett dolgozni, különvált Gibson-Cowan-tól és érdekházasságot kötött Tony David alezredessel. A házasság tekintélyt hozott neki, de az alezredes nem az az ember volt, akit tisztelni tudott, és a kapcsolatuk hamar véget ért egy nyolchónapos indiai kiküldetést követően. Az elkövetkező években még számos szerelmese volt.

Főzés és írás
Amikor 1946-ban visszatért Londonba, cikkeket kezdett írni a főzésről, és 1949-ben a kiadó John Lehmann 100 Font előleget ajánlott neki a Mediterranean Food (Mediterrán konyha) megírásáért, amely írói karrierjének kezdete lett. David nyolc hónapot töltött az olasz konyha megismerésével Velencében, Toszkánában és Kapri szigetén. Ennek eredménye lett az 1954-ben megjelent Italian Food (Olasz konyha) Renato Gattuso illusztrációival. A könyvről Evelyn Waugh azt írta a Sunday Times-ban, hogy egyike annak a két könyvnek, amelyek a legnagyobb élvezetet szerezték neki abban az évben.
A könyvek első megjelenésének idején a felsorolt hozzávalók közül sok nem volt kapható Angliában (a háború utáni jegyrendszer 1954-ig tartott), de a következő tíz évben már megjelentek olyan hozzávalók, mint a padlizsán, sáfrány és az olasz tészta, a pasta. David hírnevet és elismerést szerzett. 1965 novemberében saját, a főzésnek szentelt boltot nyitott London Pimlico nevű városrészében, és a Vogue-nak írt cikkeket.
1963-ban, 49 éves korában agyvérzést kapott, lehetséges, hogy ehhez számottevő alkoholfogyasztása is hozzájárult. Felépült, de nem nyerte vissza teljesen az ízérzékelését és a libidóját.

Díjak, elismerések
Az English Bread and Yeast Cookery című könyvéért megkapta a Glenfiddich Writer of the Year díjat. Essex és Bristol egyetemeinek díszdoktora lett, és elnyerte a Chevalier de l'Ordre du Merite Agricole díjat is. A legnagyobb örömöt az szerezte neki, hogy 1982-ben a Royal Society of Literature tagjává választották, írói képességeinek elismeréseképpen.
1992-ben hunyt el Chelsea-beli otthonában, ahol negyven évig élt.
2006-ban a BBC tévéfilmet készített az életéről Catherine McCormack főszereplésével.

Könyvek
Mediterranean Food (Mediterrán konyha), illusztrálta John Minton, kiadó: John Lehmann (1950)
French Country Cooking (Francia vidéki konyha), illusztrálta John Minton, kiadó: John Lehmann (1951)
Italian Food (Olasz konyha) (1954)
Summer Cooking (Főzés nyáron), kiadó: Museum Press (1955)
French Provincial Cooking (Francia vidéki konyha) (1960)
Spices, Salt and Aromatics in the English Kitchen (Fűszerek, só és ízesítők az angol konyhában) (1970)
English Bread and Yeast Cookery
(1977)
An Omelette and a Glass of Wine (Egy omlett és egy pohár bor) (1984)
Posztumusz kiadások
Harvest of the Cold Months (1994)
South Wind Through the Kitchen: The Best of Elizabeth David (1998) (szerkesztő Jill Norman), (Déli szél a konyhában: "best of" Elizabet David)
Is There a Nutmeg in the House?: Essays on Practical Cooking with More Than 150 Recipes", szerkesztő Jill Norman (2000) Van a háznál szerecsendió?: esszék a praktikus főzésről több, mint 150 recepttel)
Elizabeth David's Christmas (2003) (szerkesztő Jill Norman) (Elizabeth David karácsonya)
Elizabeth David Classics ( Mediterranean Food, French Country Cooking, Summer Cooking. )
At Elizabeth David's Table: Her very best everday recipes (szerkesztő Jill Norman), Előszó: Jamie Oliver, Johnny Grey, Rose Gray, Sally Clarke, Simon Hopkinson, Hugh Fearnley-Whittingstall. Posthumous anthology Penguin (2010) (Elizabeth David asztalánál: legjobb mindennapi receptjei)

Róla szóló írások
Lisa Chaney:  "Elizabeth David: A Biography" (életrajz)
Artemis Cooper: Writing at the Kitchen Table: The Authorized Biography of Elizabeth David (hivatalos életrajz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése