Részlet Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér című könyvéből
"Arról folyt a beszélgetés, hogy miként éltek az emberek, milyen lehetett a pásztorok, nemesek, városlakók mindennapja a harmincéves háború idején. Milyen lehetett egy ember élete Napóleon korában? A katona csatázott, a kancellár cselt szőtt; de amiről a történelemkönyv hallgat, mit csináltak az emberek? Mondjuk, egy ulmi könyvkereskedő? Vagy egy milánói diák, egy toulouse-i hentes? Megtudhatjuk-e ezt?"
2010. november 20., szombat
Angol kenyér
És Elizabeth David Angol kenyér és élesztő szakácskönyvének első kiadása, amit CM-től kaptam, amikor Franciaországba utaztam. Olyan ez a könyv, mint amikor valakitől megkérdezzük, hány óra, és az illető elmeséli az órakészítés titkait. Kétszázötven oldalon számol be a magvak és a malmok, az élesztő és a kenyér történetéről Mezopotámiáig visszamenőleg, valamit további háromszázötven oldalon recepteket tartalmaz. A végén még ajánlott irodalom is van, mintha ezek után még volna mit olvasni.
... belemerülök a "Kenyérgabonáink: búza, rozs, árpa, zab és borsó" című fejezetbe. ... Két órával később még mindig olvasok; elbűvöl a szellem és a romantika indáival befont elegáns próza. Nem csupán a kenyér történetéről van itt szó, hanem a világéról is, arról, hogy a civilizációkat miként befolyásolta a gabona termesztése és őrlése, a kenyérsütés. Mire a kenyérgabona Kurdisztánból Egyiptomon át Európába történő harminc évszázados vándorlásának történetén átrágom magam, teljesen kimerülök. És még az őrlésről szót sem ejtett.
Részlet Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér című könyvéből
Részlet Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér című könyvéből
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése