2010. november 20., szombat

Angol kenyér

És Elizabeth David Angol kenyér és élesztő szakácskönyvének első kiadása, amit CM-től kaptam, amikor Franciaországba utaztam. Olyan ez a könyv, mint amikor valakitől megkérdezzük, hány óra, és az illető elmeséli az órakészítés titkait. Kétszázötven oldalon számol be a magvak és a malmok, az élesztő és a kenyér történetéről Mezopotámiáig visszamenőleg, valamit további háromszázötven oldalon recepteket tartalmaz. A végén még ajánlott irodalom is van, mintha ezek után még volna mit olvasni.
... belemerülök a "Kenyérgabonáink: búza, rozs, árpa, zab és borsó" című fejezetbe. ... Két órával később még mindig olvasok; elbűvöl a szellem és a romantika indáival befont elegáns próza. Nem csupán a kenyér történetéről van itt szó, hanem a világéról is, arról, hogy a civilizációkat miként befolyásolta a gabona termesztése és őrlése, a kenyérsütés. Mire a kenyérgabona Kurdisztánból Egyiptomon át Európába történő harminc évszázados vándorlásának történetén átrágom magam, teljesen kimerülök. És még az őrlésről szót sem ejtett.

Részlet Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér című könyvéből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése