2011. április 3., vasárnap

Korallvirág


Európa szerte közkedvelt a Madagaszkárról származó pozsgás korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana, Crassulaceae). 1927-ben került Párizsba, 1928-ban egy német virágkereskedő, Robert Blossfeld, szobanövényként nevelte, és 32-ben már értékesítette is. Nagy áttörés a 80-as években következett be, amikor kinemesítették mai, kompakt formáját, és megnövelték a virághozamot. Manapság megjelentek teltvirágú változatai.

Nagyon fényigényes növény, szereti a közvetlen napfényt is. Ha legalább 4 órán át kap fényt, biztosan megtartja kompakt formáját. A nyári, tűző naptól azonban óvni kell. 19-20 °C között tartva érzi a legjobban magát, télen legalább 10 °C-ot igényel, de 16 °C alatt tartva már nem számíthatunk virágzásra. 10 °C alatt leveleit elhullatja. Öntözzük rendszeresen, két öntözés között várjuk, amíg a földje egy kicsit megszikkad. Ezt tapintással ellenőrizhetjük. Virágzás idején tápozható. A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják.

Rövidnappalos növény. Minimum 6 héten keresztül 14 óra hosszan tartó sötétben tartva kezd virágozni. Természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Karácsonyra virágba borul, ha szeptembertől 30 napig 18 és 19 óra között sötétben tartjuk a növényt. A virágzás idején 2-3 hetente tápozhatjuk. Hosszan virágzik.
Az elnyílt korallvirág virágszár maradványait vágjuk le. Ha egyidejűleg a hajtásaiból is levágunk, bokrosodását segítjük. Ilyen módon még alsó leveleinek az elvesztése miatti felkopaszodása is megszűntethető. Ugyanezért egészen rövidre, tő közelben is visszavághatjuk, legalábbis egyes hajtásait.

Az aktív növekedés időszakában levél- vagy hajtásdugványról szaporítható. Az 5-8 cm hosszú szárról távolítsuk el az alsó leveleket. Olyan mélyre ültessük, hogy az eltávolított levelek helye a talajba kerüljön. Valamivel kevesebb vizet kíván, mint a kifejlett növény. Könnyű talajba ültetve 2-3 hét alatt begyökeresedik, 14-21 napig tartsuk meleg, kissé árnyékos helyen. Ezután végleges helyére kerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése