2010. július 24., szombat

Patisszon


Cucurbita pepo convar. patissoniana Greb. - Cucurbitaceae


Kalóriaszegény zöldségnövény, termése savanyúságnak és számos önálló ételnek kiváló alapanyag, jól fűszerezhető.

A legtöbb tökféléhez hasonlóan a patisz-szont is amerikai származású növénynek tartják. Az indián bennszülött lakosság körében régóta ismert és elterjedt, elsősorban Kalifornia vidékein. Innen terjedt el fokozatosan Európa és főleg Ázsia melegebb éghajlatú országain keresztül az egész földön. Európa szinte minden országában ismerik, de csak helyenként és kis területen termesztik. Magyarországon az 1960-as évek végétől vált szélesebb körben ismertté.

Lágy szárú egyéves növény. Általában indás, de előfordulnak indátlan fajtái is. Az indás típus szárának hossza az 5-6 m-t is elérheti és hosszú szártagokból áll, az indátlan viszont csak 5-6 cm-re nő meg és a szára rövid szártagú. A karógyökere mélyrehatoló és gyors növekedésű, a talajt sűrűn behálózzák oldalgyökerei. A száron és a levélnyélen ritkán, a levélfonákon viszont sűrűn lehet találni puha, tüskés szőröket.

A magános virágok a levelek hónaljában állnak, a nővirágok viszonylag nagy terméskezdeménnyel rendelkeznek. A termés alakja fajtánként változó: a majdnem gömbölyűtől az egészen lapos csésze alakig sokféle változat megtálalható. Általánosan elterjedt a lapított forma, erről is kapta egyik szinonim nevét, a csillagtököt.

Forrás: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/patisszon.html

Receptek: http://patisszon.lap.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése